DENİZLERDE PLASTİK DEĞİL, HAYAT OLSUN

12.01.2024 50

 

ESER TÜRÜ: DENEME

BAŞLIK: DENİZLERDE PLASTİK DEĞİL, HAYAT OLSUN

ÖĞRENCİNİN ADI, SOYADI: ECREN AYDIN

OKUDUĞU İLÇE : GÜNEYSU

OKULU, SINIFI: GÜNEYSU BORSA İSYANBUL ORTAOKULU, 5/B

DENİZLERDE PLASTİK DEĞİL, HAYAT OLSUN

 

Deniz atık oranları ve çeşitleri incelendiğinde büyük çoğunluğunun karasal kaynaklı olduğu görülmektedir. Günümüzde, okyanuslarda bulunan atık miktarı yaklaşık olarak yüz- yüz elli milyon ton arasındadır. Her yıl, bu miktara yaklaşık altı milyon ton eklenmektedir.

Ülkemiz, okyanuslara kıyısı olmamasına rağmen atıkların sürüklenmesi sebebiyle okyanusları kirleten ülkeler arasındadır. Bu durumun, en önemli nedeni ise insanlarda çevre bilincinin zayıf olması ve çevre kirliliğine duyarsız kalınmasıdır.

Özellikle, yaşadığımız bölgeyi ele alırsak denizlerin kirlenmesine neden olan etkenleri görebiliriz. Ayrıca, denizleri kirletmek için deniz kıyısında yaşamanıza da gerek yoktur. Karasal atıklar farklı etkenlerle denizlere ulaşabilmektedir. Örneğin, çay bahçesinde kullandığımız kimyasal gübreler, derelere atılan kişisel çöpler ve inşaat atıkları, kırsal yerleşim alanlarında çöp toplama konusundaki yetersizlik nedeniyle derelere atılan çöpler, deniz kenarında sosyal etkinlikler sonucu bırakılan atıkların nihai durağı denizlerimizdir.

Yaşadığımız bölgede, doğayla birlikte denizlerimizi de kirlettiğimizin farkında değiliz. Deniz canlıları, konuşabilse doğaya verdiğimiz tahribatın nasıl sonuçlar doğurduğunu belki anlayabiliriz. Siz, çöp yığınının içinde yaşayabilir misiniz? Deniz canlıları, sırf bizim bilinçsizliğimiz ya da vurdumduymazlığımız nedeniyle böyle bir yaşama mahkum oluyorlar. Sonar cihazlarıyla yapılan araştırmalardaki görüntüler tüyler ürpertici. Yapılan gözlemlerde, denizlerimizin her türlü çöp ve evsel atıkla dolu olduğu görülüyor.

“ Ben çöpü atayım, deniz alır götürür!” düşüncesi yanlıştır. Bu düşünce nedeniyle binlerce ton atık, denizlerimizde birikmektedir. Bazı atıklar, uzun yıllar yok olmuyor ve deniz canlılarının yaşamını tehdit ediyor.

 Denizler, sadece deniz canlılarının değil; aynı zamanda insanlarında yaşamsal faaliyetlerine katkıda bulunun eşsiz kaynaklardır. Temel ihtiyaçlarımız olan hava, su ve besin kaynaklarımızdandır. Plastikle beslenen balığı yediğimizde, aslında biz de plastik tüketmiş oluyoruz ve en temel zararı yine insanlığın kendisi görüyor. Farkında olmasak da…

Dolayısıyla doğayı temiz tutmak ve korumak tüm insanlığın görevidir. Kirliliğe sebep olan durumları ortadan kaldırmak için ele ele vermenin zamanı geçiyor. Toplum hayatı ve okullarda, bu konuya daha çok önem verip insanları bilinçlendirmekten başka çare yok.

Gelecek kuşaklara, yaşanabilir bir çevre bırakmak için denizlerimiz temiz, istikbalimiz aydınlık olsun.